Μια φεμινιστική ματιά στην οικονομική επιστήμη

Η προσπάθεια να φωτισθούν υπό μια γυναικεία ματιά τα σύγχρονα Οικονομικά, αλλά και να απαλλαγούν τα ίδια αυτά Οικονομικά από μια σειρά προκαταλήψεων και στρεβλώσεων, αυτή ήταν η πρόθεση του Η απελευθέρωση της οικονομικής επιστήμης: Η γυναικεία ματιά για την οικογένεια, την εργασία και την παγκοσμιοποίηση, των Drucilla Barker και Susan Feiner – οικονομολόγων αλλά και ειδικών στις γυναικείες σπουδές/Women’s Studies – που κυκλοφόρησε το 2009 από τις Εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing.

Δηλώνοντας ευθύς εξαρχής «φεμινίστριες και οικονομολόγοι», η  Barker και Feiner παρατηρούν εξ αρχής ότι στα Οικονομικά υπάρχει «μια αναμφισβήτητα ανδροκεντρική προσέγγιση, που αποδέχεται την ανωτερότητα των ανδρών και την κατωτερότητα των γυναικών ως φυσιολογική και αμοιβαία ωφέλιμη». Σε αυτό επεδίωξαν να δώσουν μια απάντηση/μιαν αντίθετη προσέγγιση.


Οι γυναίκες στον κόσμο της εργασίας

Η συμμετοχή των γυναικών στην μισθωτή εργασία, πέρα και πρόσθετα από τις υπηρεσίες φροντίδας στα πλαίσια του νοικοκυριού, είναι ένα φαινόμενο που απογειώθηκε μετά τον Α’ και κυρίως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – και εξελίχθηκε σταδιακά στο κυρίαρχο σημερινό πρότυπο. Τα νοικοκυριά δυο εισοδημάτων κατέληξαν να αποτελούν τον κανόνα. Τι επίπτωση είχε, όμως, αυτό τόσο στις γυναίκες όσο και στην κοινωνική δομή; Οι Dr. Barker και S. Feiner θέτουν την διάσταση αυτή στο μικροσκόπιο.

[Διαβάστε εδώ]

_________________________

Drucilla K. Barker είναι καθηγήτρια οικονομικής επιστήμης και γυναικείων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Hollins.

Susan F. Feiner είναι καθηγήτρια οικονομικής επιστήμης και γυναικείων σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Μέιν.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη είναι καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε οικονομικά και ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Sussex (Institute of Development Studies). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αθηνών, Πάντειο και City University of New York (Queen’s College). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό γύρω από θέματα βιομηχανικής αναδιάρθρωσης, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετανάστευσης και απασχόλησης.