Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου

“Winning Shipping Strategies”

 

 

Mέσω της σελίδας του YES FORUM στο Facebook πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου Winning Shipping Strategies: Theory and Evidence from Leading Shipowners των Εκδόσεων ΚΕΡΚΥΡΑ- economia Publishing. Για το βιβλίο μίλησαν οι συγγραφείς του, Γιώργος Τσαβλίρης, διευθυντής της Tsavliris Salvage Group και Παύλος Εμμανουηλίδης, καθηγητής Strategic Management and Shipping Strategy στο ALBA GRADUATE BUSINESS SCHOOL, καθώς και ο βετεράνος του Ομίλου Αγγελικούση και επί χρόνια επικεφαλής της Intercargo, Γιάννης Πλατσιδάκης. Την παρουσίαση συντόνισαν ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Economia, Αντώνης Παπαγιαννίδης και η Concept Founder του YES FORUM και CEO της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS LTD, Δανάη Μπεζαντάκου.

Στη διαδικτυακή παρουσίαση συμμετείχαν και εθελοντές του YES FORUM, θέτοντας τις δικές τους ερωτήσεις/προσεγγίσεις. Θέματα που ανακίνησε η συμμετοχή τους ήταν, για παράδειγμα, το πώς μπορεί να υπάρξει συνεκτική στρατηγική για ένα τόσο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το ποιες θα είναι οι κυριότερες προκλήσεις της επόμενης φάσης, πώς θα ενσωματωθούν οι τεχνολογικές μεταβολές ή/και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η σειρά των παρουσιάσεων αντιστράφηκε, για να δοθεί πρώτα ο λόγος στο νεανικό ακροατήριο. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Παύλου Εμμανουηλίδη, που εξήγησε πώς η χρήση των μοντέλων στρατηγικού μάνατζμεντ ήδη της εποχής Porter/HBS μπορούν να μεταφερθούν στην μελέτη και εν συνεχεία στην βελτιστοποίηση της διαχείρισης του ιδιαίτερου αυτού κλάδου που είναι η (ποντοπόρος) ναυτιλία, με την ένταση της ανταγωνιστικότητας, το στοιχείο της κυκλικότητας, τις εντεινόμενες κεφαλαιακές ανάγκες και τον ιδιαίτερο ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού. Και συνέδεσε με τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής ναυτιλίας, διαχρονικά, απαντώντας στην ουσία στο ερώτημα «αν η ναυτιλιακή πρακτική διδάσκεται».

Στην δική του παρέμβαση ο Γιώργος Τσαβλίρης αναζήτησε τις πηγές του Ελληνικού «δαιμονίου» στην ναυτιλία στην μεγάλη προσαρμοστικότητα και την προθυμία ανάληψης κινδύνου, όμως έδωσε σαν συμβουλή την συνειδητοποίηση ότι η τύχη παίζει σημαντικό ρόλο – μαζί και με τους οικογενειακούς δεσμούς που συναντά κανείς στην Ελληνική ναυτιλία, οι οποίοι όμως δεν εκτοπίζουν την αξιοκρατία και την σημασία της σκληρής δουλειάς. Γι’ αυτό και, δίπλα στις μεγάλες παραδοσιακές οικογένειες, συνεχώς βρίσκει κανείς νέα ξεκινήματα, συχνά από ταπεινή καταγωγή. Η επιμονή, το «δόσιμο» στην δουλειά, η πίστη σ’ αυτό που επιδιώκεις είναι τα βασικά ζητούμενα.

Ο Γιάννης Πλατσιδάκης, τέλος, δέχθηκε να μοιραστεί στην συζήτηση την εμπειρία από έναν πολύ μεγάλο όμιλο: τοποθετούμενος στο ζήτημα του αν το μέγεθος είναι κάτι το καθοριστικό στις σημερινές ναυτιλιακές συνθήκες, κατέγραψε τα πρόδηλα πλεονεκτήματα του να είναι κανείς γνωστός – χαρακτηριστικό: στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αλλά και στην ναυλαγορά – και να διαθέτει ανθεκτικότητα στις κάμψεις των αγορών. όμως παρατήρησε ότι, άμα τύχει ένα δυσάρεστο γεγονός, τότε οι μεγαλύτεροι και πιο γνωστοί κινδυνεύουν από την υπερέκθεση στην δημοσιότητα. Κατέθεσε την εμπειρία των οργανωτικών προκλήσεων που συνδέονται με την συνεχή ανάγκη προσαρμογής και τις εισαγόμενες καινοτομίες, ενώ μίλησε και για την χρήση της τεχνολογίας των επικοινωνιών, που επιτρέπει το κεντρικό γραφείο μιας ναυτιλιακής να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις μονάδες που διαθέτει εν πλώ ανά τον κόσμο. Τέλος, μετέφερε την «εικόνα» που υπάρχει για την Ελληνική ναυτιλία στα διεθνή fora – μια εικόνα σε σταθερή ωρίμανση.

Aγοράστε το βιβλίο Winning Shipping Strategies εδώ

Ειδική τιμή για φοιτητές: 17,00 €