Συνεννόηση-συζήτηση-συνεργασία: ένα γλωσσάρι για την αγορά εργασίας

Περί του βιβλίου

Γλωσσάρι για την αγορά εργασίας: οι λέξεις πίσω από τον διάλογο

ο λόγος, χθες 13/10/2023,

στην αίθουσα “Χάρης Καρατζάς” της Νομικής Βιβλιοθήκης.

 

Η συγγραφέας, Βενετία Κουσία, με μακρά διαδρομή στον χώρο της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και της μελέτης της αγοράς εργασίας, αναφέρθηκε στη μετάβαση προς έναν «συμμετοχικό καπιταλισμό», που δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον έναντι των κερδών. «Οι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν και να συγκρουστούν – όχι να τσακωθούν», εξήγησε για να προσθέσει ότι με το βιβλίο της επιχείρησε να προσφέρει έναν οδηγό συνεννόησης: αναλύοντας τις έννοιες που έχουν να κάνουν με την αγορά εργασίας, προσθέτοντας διαφορές προσεγγίσεων των εννοιών στην δημόσια συζήτηση.

 

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού Οικονομική Επιθεώρηση, Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, ο οποίος σημείωσε ότι το θέμα του βιβλίου – η εργασία – βρέθηκε ιδιαίτερα υψηλά στην ατζέντα του βιομηχανικού συνεδρίου που διοργάνωσε ο ΣΕΒ.

Ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υποστήριξε ότι το βιβλίο συμπυκνώνει την πλούσια εμπειρία από το πεδίο που έχει η συγγραφέας του και ταυτόχρονα διατηρεί μια αφηγηματική ροή.

 

 

Από την πλευρά της η Μαρία Ρηγάκη, εταίρος για εργασιακά και θέματα κοινωνικής ασφάλισης στην Πλατής-Αναστασιάδης & συνεργάτες, υπογράμμισε ότι το βιβλίο επιτρέπει, αν έχεις ανοικτό μυαλό να αντιληφθείς τις προοπτικές της εργασίας.

 

Στη συνέχεια ο Χρήστος Ιωάννου, σύμβουλος διοίκησης του ΣΕΒ, συνεχάρη τη συγγραφέα αλλά και την εκδότρια, που «συμβάλλει στον πνευματικό πλούτο της χώρας με βιβλία όπως αυτό ή εκείνα του Λευτέρη Αναστασάκη και του Γιώργου Πρεβελάκη». Κατέθεσε μάλιστα την πρόταση όροι από το βιβλίο να γίνουν podcasts.

 

 

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, η συγγραφέας απάντησε στην ερώτηση «γιατί γράψατε το βιβλίο» λέγοντας ότι «Με ενδιαφέρει να κάνω τον άλλο να σκεφτεί, όχι απαραίτητα να συμφωνήσει μαζί μου».

Η δε εκδότρια, Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη,

αναφερόμενη στους λόγους της δικής της εμπλοκής με το βιβλίο, εξήγησε:

«Με συνεπήρε η απλότητα και το βάθος του».

 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ