Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Retailing”

Το συλλογικό βιβλίο με τίτλο, Retailing: Ιστορία, οικονομία, μετασχηματισμοί στο λιανικό εμπόριο, έδωσε την αφορμή για συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις και τις προοπτικές στον κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία κλάδο του λιανικού εμπορίου, που οργανώθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου στην αίθουσα του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

 

 

 

 

Σταύρος Καφούνης

Καλωσορίζοντας από μέρους της Προέδρου του ΕΒΕΑ Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης αναφέρθηκε στην απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις κρατούσες αντιλήψεις και τον πραγματικό ρόλο του εμπορίου στην  ελληνική οικονομία, που το «Retailing» έρχεται να φωτίσει.

Μιχάλης Ψαλιδόπουλος

Ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, περιέγραψε το πώς στη συνολική διαδρομή της ελληνικής οικονομίας, η εμπορική λειτουργία έπαιξε όχι απλώς επιδραστικό, αλλά και διαμορφωτικό ρόλο, οδηγώντας διαχρονικά μέχρι και την διάρθρωση της βιομηχανικής πραγματικότητας. Οι πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του εμπορίου, από την ψηφιακή μετάβαση έως και την ανταπόκριση στις πράσινες απαιτήσεις, ασκούν ήδη αντίστοιχη επίδραση.

Γιώργος Αργείτης

Ο Γιώργος Αργείτης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στις επιλογές οικονομικής πολιτικής που παραδοσιακά δεν στήριξαν τον κλάδο του λιανεμπορίου. τόνισε πάντως και την σημασία που έχει το ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο, με έμφαση σε σταθερές και σωστά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ως προϋπόθεση ώριμης ανάπτυξης. Στάθηκε επίσης στο πώς η διαμόρφωση καταναλωτικών προτύπων έχει πολλές φορές στρέψει την ελληνική οικονομία σε εξάρτηση από τις εισαγωγές, φαινόμενο που χρειάζεται να απασχολήσει και την τωρινή στροφή των πραγμάτων.

Γιώργος Καρανίκας

Ο Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)/ αναφέρθηκε στις δυνατότητες αλλά και στις απαιτήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, που ναι μεν προωθήθηκε και λόγω της περιπέτειας της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο όμως δημιουργεί μείζονα πίεση στις μικρότερες επιχειρήσεις που δεν παύουν να αποτελούν τον κυρίως κορμό του λιανεμπορίου. Στην «τριπλή παγίδα» των πιεσμένων τζίρων, του υψηλού κόστους και των χρεών, οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους απαιτητική πορεία.

Στον συντονισμό της συζήτησης, ο διευθυντής της Οικονομικής Επιθεώρησης Α.Δ. Παπαγιαννίδης θύμισε το στοιχείο της διαχρονικής δυσπιστίας της πολιτείας προς την εμπορική δραστηριότητα ως «μη-παραγωγική», με την περιορισμένη πρόσβαση σε πιστώσεις – πιο πρόσφατα, δε, με την περιορισμένη πρόσβαση στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Βάλια Αρανίτου

Κλείνοντας την συζήτηση, η Βάλια Αρανίτου, που είχε και την πρωτοβουλία και τον συντονισμό του «Retailing», μίλησε για τις νέες προκλήσεις του κλάδου του λιανικού εμπορίου, αλλά και  για την ανάγκη συνέχισης και εμβάθυνσης της μελέτης του. Η επιμελήτρια του «Retailing» ευχαρίστησε τους συγγραφείς για τη συνεισφορά τους σημειώνοντας πως είναι οι κάτωθι: Νίκος Θεοχαράκης, Jonathan Reynolds, Γεώργιος Δουκίδης, Λένα Τσιπούρη, Γεώργιος Μπάλτας, Μιλένα Παναγιωτοπούλου, Μανόλης Μανιούδης, Κωνσταντίνος Λοΐζος, Παντελής Κωστής, Γιώργος Σώκλης, Χαράλαμπος Αράχωβας, Λευτέρης Κιοσές, Ίρις Πολύζου και Ανδρέας Μπουράκης.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΔΩ