Όταν ο ΣΕΒ αναλογιζόταν τα 100 χρόνια του

Με αφορμή τα 100 χρόνια διαδρομής του ΣΕΒ στην ελληνική οικονομία και την επιχειρηματική κοινότητα, κυκλοφόρησε το 2007 – με παραγωγή των Εκδόσεων Κέρκυρα-economia Publishing, γενική επιμέλεια Γεωργίας Μ. Πανσεληνά και Μαρίας Μαυροειδή – ένα ιδιαίτερο έργο, με τίτλο “Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών 1907-2007. Ένας αιώνας στην υπηρεσία της επιχειρηματικής ιδέας”. Το οποίο, ακριβώς, παρακολούθησε το πώς δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και ωρίμασε ο Σύνδεσμος «στην υπηρεσία της επιχειρηματικής ιδέας». Βήμα-το-βήμα, παρακολουθεί κανείς αυτήν την διαδικασία, με βάση ντοκουμέντα της εποχής.


Η συμφωνία και η υλοποίηση της συμφωνίας για ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Μπορεί την συμφωνία για ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ να διαπραγματεύθηκε και να συνήψε Κυβέρνηση της ΝΔ, ωστόσο η αρχή της συμμετοχής της χώρας στην Κοινότητα συνέπεσε με την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ – υπό δυσμενείς συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία. Η ελληνική οικονομία περιέρχεται σε αποεπιτάχυνση επί χρόνια, ενώ οι σχέσεις του ΣΕΒ με την Κυβέρνηση δοκιμάζονται. [Διαβάστε εδώ]

Το εγχείρημα της συναίνεσης

Μπορεί κατά τα ύστερα χρόνια των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου να υπήρξε σχετική εξομάλυνση των σχέσεων του ΣΕΒ, όμως η πολιτική αναταραχή και οι πολλαπλές εκλογές του 1989-90 επιβάρυναν το κλίμα. Πάντως, η ανάγκη της συναίνεσης αναβαθμίζεται σταδιακά ως αξία. [Διαβάστε εδώ]

Τα χρόνια Σημίτη και η πορεία προς την Ευρωζώνη

Με την προσέγγιση «αισιοδοξία υπό προϋποθέσεις» αντιμετώπισε ο ΣΕΒ την μετάβαση της διακυβέρνησης στα χρόνια Κώστα Σημίτη – και το μείζον εγχείρημα της δρομολόγησης προς την ΟΝΕ/την Ευρωζώνη, «σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον». Με το στοίχημα της Ευρωζώνης, ο ΣΕΒ συμπορεύθηκε. [Διαβάστε εδώ]

_________________________________________________

Η Γεωργία Μ. Πανσεληνά σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στη νεότερη Ελλάδα, ενώ έχει ασχοληθεί με θέματα οργάνωσης αρχείων, προστασίας και συντήρησης υλικού.
Δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων είτε ως συντάκτρια είτε ως επιμελήτρια/σύμβουλος βιβλίων. Υπήρξε διευθύντρια του Αρχείου Βοβολίνη και επιμελήθηκε πολλές εκδόσεις αλλά και εκθέσεις, βασισμένες σε τεκμήρια του Αρχείου.

Η Μαρία Μαυροειδή σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη βιομηχανική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Συμμετείχε στη δημιουργία του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα για την καταγραφή-διάσωση της βιομηχανικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Είναι επιστημονική συνεργάτης του Ιστορικού Αρχείου της ΔΕΗ στους τομείς της καταγραφής-τεκμηρίωσης μηχανολογικού εξοπλισμού και της συγκρότησης του Αρχείου Προφορικών Μαρτυριών της επιχείρησης.

By |2023-10-25T17:36:20+03:0025 Οκτωβρίου, 2023|Ματιές σε βιβλία μας|

Share This Post With Others!

Go to Top