Για 7η χρόνια ο καθηγητής Γιώργος Καραγιαννίδης λαμβάνει μια μεγάλη διάκριση

του Κώστα Δ. Μπλιάτκα

Τι σημαίνει για ένα μεγάλο πανεπιστήμιο σε εύρος σχολών και ιστορία όπως το ΑΠΘ, το γεγονός ότι για έβδομη συνεχή χρονιά (φέτος για το έτος 2021), ένας καθηγητής του περιλαμβάνεται στη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως;

Ο Γιώργος Καραγιαννίδης με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου

Αναφερόμαστε στον Γιώργο Καραγιαννίδη που είναι καθηγητής Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων στο Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Ο κατάλογος των διακεκριμένων ερευνητών με τον τίτλο «Highly Cited Researchers», εκδίδεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό «Clarivate Analytics». Ο κατάλογος στηρίζεται στα στοιχεία της πιο αξιόπιστης βάσης ερευνητικών δεδομένων «Web of Science» και φέτος περιλαμβάνει συνολικά 6.600 επιστήμονες, από τα περίπου 9.000.000 ερευνητών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως με την μεγαλύτερη απήχηση του έργου τους, κατά τα τελευταία 10 έτη.

Οι κυριότερες ερευνητικές του δραστηριότητες του Γ. Καραγιαννιδη περιλαμβάνουν: Ασύρματες επικοινωνίες 5G και 6G, Ασύρµατη µεταφορά ενέργειας, Επεξεργασία σήματος για βιοϊατρικές εφαρμογές, κ.ά. Η υψηλή ποιότητα των ερευνητών που περιλαμβάνονται στον προαναφερθέντα κατάλογο αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι στη φετινή λίστα βρίσκονται 24 νομπελίστες, εκ των οποίων οι 5 θα λάβουν τη φετινή χρονιά το Βραβείο Νόμπελ.

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα ίδρυμα υψηλής ακαδημαϊκής και ερευνητικής εμβέλειας, το οποίο παράγει και δημοσιεύει ερευνητικά αποτελέσματα με παγκόσμια επιρροή» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στον καθηγητή Γιώργο Καραγιαννίδη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η διάκριση αυτή αναδεικνύει την υψηλή ποιότητα της ερευνητικής παραγωγής που διεξάγεται στο ΑΠΘ και αντικατοπτρίζεται σε διεθνείς δημοσιεύσεις υψηλού κύρους.