“Καινοτομία & βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973, Διαδεδομένοι μύθοι και αφανείς αλήθειες” του Λευτέρη Αναστασάκη

από τις Εκδόσεις Κέρκυρα – Economia Publishing

του Γιώργου Βαϊλάκη

Η ιστορία της ελληνικής μεταπολεμικής βιομηχανίας έχει αποτελέσει πόλο έλξης για αρκετούς ερευνητές. Στο επίκεντρο όμως της υφιστάμενης βιβλιογραφίας βρίσκεται η οικονομική και κοινωνική συνιστώσα της, ενώ έχει σχεδόν αγνοηθεί η τεχνολογική διάσταση και συνεισφορά της.

Αυτό το κενό στη βιβλιογραφία έρχεται να καλύψει το βιβλίο του Λευτέρη Αναστασάκη μέσα από ενδελεχή έρευνα πρωτογενούς υλικού υπό τον τίτλο «Καινοτομία & βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973, Διαδεδομένοι μύθοι και αφανείς αλήθειες» από τις Εκδόσεις Κέρκυρα – Economia Publishing.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα (Τετάρτη 25-5-2022) στην OTE Academy με ομιλητές τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και τον πρώην διοικητή του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, ενώ συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.

Για τον συγγραφέα ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «είναι ένας άνθρωπος που συνδυάζει τη θεωρητική γνώση με την εμπειρία. Είναι εθελοντής, επιστήμων, πετυχημένος consultant. Πριν καν ολοκληρώσει το διδακτορικό του με εξέπληξε με την αισιοδοξία του ότι θα το έβγαζε σε βιβλίο και θα έβρισκε και εκδότη. Και μου ζήτησε ήδη τότε, το 2019, να το προλογίσω. Τελικά, όλα συνέβησαν».

Όσο για το βιβλίο είπε πως «η ελληνική μεταπολεμική βιομηχανία έχει ελάχιστα μελετηθεί και η τεκμηρίωση της έρευνας που έγινε σε αυτό το βιβλίο είναι εξαιρετική. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί το ευρύτερο πλαίσιο που αναπτύχθηκε η ελληνική μεταπολεμική βιομηχανία. Υπήρχε βιομηχανική καινοτομία;  Ο συγγραφέας απαντά με επιστημονικό τρόπο ότι ναι, υπήρχαν οι μικροεφευρέσεις. Συνέβαλε η ελληνική βιομηχανία στην άνοδο του εκπαιδευτικού επιπέδου της χώρας; Ο συγγραφέας και σε αυτό απαντάει ναι. Η άνοδος και η ανάπτυξη της βιομηχανίας έγινε ερήμην του κράτους; Ο Λευτέρης Αναστασάκης παραθέτει πληθώρα στατιστικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το κράτος ελάχιστα βοήθησε. Αναφέρει επίσης την ιστορία 7 σημαντικών εταιρειών. Για παράδειγμα, εξιστορεί πώς η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία έφτασε να είναι τρίτη στο κόσμο και δεύτερη στην Ευρώπη. Ή πώς η ΙΖΟΛΑ γιγαντώθηκε. Όσο για την ιστορία της Πειραϊκής Πατραϊκής, θα μπορούσε να είναι ένα μυθιστόρημα. Το βιβλίο του Λευτέρη ανοίγει ένα νέο πεδίο έρευνας».

Από την πλευρά του ο κ. Βουρλούμης είπε: «Από τον τίτλο του βιβλίου ο αναγνώστης περιμένει ένα τεχνοκρατικό κείμενο που μας πάει πίσω μισώ αιώνα. Στα κεφάλαια που καταρρίπτουν τις πλάνες, τα βάζει με τους μύθους, ανασκευάζει. Μέσα από την περιγραφή της πορείας 7 μεγάλων βιομηχανιών αναδεικνύεται μία εικόνα θετική. Εκείνο που χαρακτήριζε την Ελλάδα μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο ήταν ένα πνεύμα αισιοδοξίας. Όλα έπρεπε να γίνουν από την αρχή. Το βιβλίο έχει μια νοσταλγία για το ελληνικό οικονομικό θαύμα. Αναπτυχθήκαμε σε εκείνες τις 2 δεκαετίες με ρυθμούς διπλάσιους της Ευρώπης. Το κεφάλαιο με τις πλάνες καταρρίπτει τους μύθους ότι οι Έλληνες βιομήχανοι έκαναν τις εταιρείες του εις βάρος του κράτους. Το βιβλίο μας ωθεί να σκεφτούμε για το πώς φτάσαμε στα άλματα εκείνης της εποχής».