Συζητώντας για το πώς η διευκρίνιση των λέξεων οδηγεί τον διάλογο

Τρεις συντελεστές της δημόσιας συζήτησης από διαφορετικές περιοχές του δημόσιου χώρου – ο Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (αλλά και εκ νέου υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), ο Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας καθώς και του Συνδέσμου ΑΕ & ΕΠΕ και η Φαίη Μακαντάση, Επικεφαλής Ερευνών της διαΝΕΟσις – παρουσίασαν την Τρίτη 27/6/2023 στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone,  πτυχές και προβληματισμούς από το βιβλίο των Εκδόσεων Κέρκυρα-economia Publishing, Γλωσσάρι για την αγορά εργασίας: οι λέξεις πίσω από τον διάλογο της Δρ Βενετίας Κουσία, με συντονιστή τον Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη.

Με μακρά διαδρομή στον χώρο της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και της μελέτης της αγοράς εργασίας όπως βρίσκεται σε συνεχή αναδιάταξη, η Δρ Βενετία Κουσία επιχείρησε κάτι πολύ περισσότερο από ένα «γλωσσάρι»: αναλύοντας τις έννοιες που έχουν να κάνουν με την αγορά εργασίας, προσθέτοντας διαφορές προσεγγίσεων των εννοιών στην δημόσια συζήτηση, είχε την επιδίωξη να βοηθήσει στο να κατακτηθεί ένα κοινό έδαφος εννοιών. Στο οποίο να μπορεί να προχωρήσει, εν συνεχεία, ο κοινωνικός διάλογος – ο οποίος επανέρχεται ως πιεστική ανάγκη.

 

Αυτή ήταν η συνισταμένη των τριών συζητητών, με τον Πάνο Τσακλόγλου να καταδεικνύει, προσεγγίζοντας επί μέρους έννοιες του Γλωσσαριού, πώς η διατύπωσή τους προχωρά σε διερεύνησητου οικονομικού ή ακόμη και του ιδεολογικού περιεχόμενου που τους προσδίδεται. με τον Σίμο Αναστασόπουλο να βλέπει την ίδια προβληματική από το πρίσμα της επιχειρηματικότητας και μάλιστα του κόσμου των start-ups. με την Φαίη Μακαντάση να παραλληλίζει την προσέγγιση του Γλωσσαριού με την προσπάθεια της διαΝΕΟσις να στηρίξει με μελέτες και με εκλαϊκευτική προβολή τους μια προσέγγιση διαμόρφωσης πολιτικής βασισμένης σε στοιχεία.

Όσο επιτυγχάνεται στην ελληνική οικονομία ένα μέτρο κανονικότητας, τόσο περισσότερο ένας κοινωνικός διάλογος βασιζόμενος σε διευκρινισμένες έννοιες και κοινά αποδεκτές βάσεις αποτελεί ανάγκη. Ώστε να υπάρξει βιώσιμη συνέχεια.