Παρουσίαση του βιβλίου “Ο Αναπτυξιακός νόμος της Ελλάδας 1982-2020” στο πλαίσιο του Συλλόγου Αποφοίτων του LSE

Μια συζήτηση με θέμα την περιφερειακή πολιτική, τις προοπτικές προώθησης της πολιτικής συνοχής και άμβλυνσης των ανισοτήτων, καθώς και τον ρόλο των διαδοχικών αναπτυξιακών νόμων που ίσχυσαν από τη δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα, οργανώθηκε την Τρίτη 19/09/2023, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο με πρωτοβουλία των Εκδόσεων Κέρκυρα-economia Publishing και στο πλαίσιο του book club του Συλλόγου Αποφοίτων του LSE, με αφορμή το βιβλίο του Κωνσταντίνου Οικονόμου, με τίτλο Ο Αναπτυξιακός νόμος της Ελλάδας, 1982-2020.

Σε μια προσπάθεια να θέσει ένα ευρύτερο πλαίσιο για τη συζήτηση, ο Γιάννης ΨυχάρηςΚαθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου (Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης), Διευθυντής Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης, τ. Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, τ. LSE Senior Research Fellow – επεσήμανε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην θεωρείται η ενίσχυση των επενδύσεων αυτόματος συντελεστής μείωσης των ανισοτήτων. Πέρα από την αναγκαία διάκριση μεταξύ οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης, το γεγονός ότι τα καθεστώτα κινητρων εύκολα οδηγούν σε βελτίωση της θέσης των περισσότερο δυναμικών επιχειρήσεων ή/και τοπικών δομών, οδηγεί ορισμένες φορές σε απόκλιση αντί της επιθυμητής σύγκλισης και μείωσης των ανισοτήτων.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Κωνσταντίνος ΟικονόμουΚαθηγητής-Σύμβουλος ΕΑΠ, Ερευνητής & εντεταλμένος διδασκαλίας, Ε.Κ.Π.Α. (τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και Π.Α.Δ.Α. (τμήματα Διοίκησης Τουρισμού και Διοίκησης Επιχειρήσεων), Ph.D. Cambridge, M.Sc. LSE – εξήγησε διεξοδικά τους λόγους που τον οδήγησαν στο αναλάβει αυτό το έργο. Στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη σχετικής βιβλιογραφίας για την ελληνική περίπτωση, τη σπανιότητα κωδικοποιημένων και συγκριτικών στοιχείων για την απόδοση των επενδυτικών νόμων καθώς και την προσδοκία να αποκτήσει μεγαλύτερη υπόσταση η εκμετάλλευση της εμπειρίας από την εφαρμογή ή/και τα προβλήματα των εκάστοτε αναπτυξιακών νόμων για την βελτίωση του εφαρμοζόμενου πλαισίου.

 

Το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έθεσε διάφορα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν και προσεγγίστηκαν από τους παρευρισκόμενους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

  • Ποια υπήρξε -τελικώς- η απόδοση των αναπτυξιακών νόμων
  • Πόσο στάθηκε συνεπής η εφαρμογής τους με τη στοχοθεσία τους
  • Σε τι μέτρο επετεύχθη ο στόχος της περιφερειακής σύγκλισης και άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων
  • Σε τι βαθμό δημιουργήθηκαν οι υπεσχημένες θέσεις εργασίας, και
  • Πόσο η εμπειρία από την εφαρμογή κάθε νόμου βοήθησε στη βελτίωση του πλαισίου και των προσεγγίσεων του αμέσως επομένου.

Τη συζήτηση εμπλούτισε και συντόνισε ο Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού Οικονομική Επιθεώρηση, ενώ την εκδήλωση έκλεισε η εκδότρια Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη.

 

[ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ]