Παρουσίαση του βιβλίου “Επιτελών το καθήκον μου”

Στιγμές της ιστορίας της μεταπολεμικής Ελλάδας που δεν πρέπει να ξεχνιούνται επανέφερε η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Α. Σαρτζετάκη Επιτελών το καθήκον μου, των Εκδόσεων Κέρκυρα, που πραγματοποιήθηκε στις 18/10/2016, στο Cotsen Hall της Γενναδείου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. εκπροσωπούσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η σύζυγός του Σίσσυ Παυλοπούλου. ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ· εκπρόσωποι κομμάτων, πρώην Πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, Δημήτριος Σιούφας, Φίλιππος Πετσάλνικος· διατελέσαντες υπουργοί, αλλά και νυν – Ντόρα Μπακογιάννη, Βαγγέλης Βενιζέλος, Μαριέττα Γιαννάκου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κώστας Πουλάκης, Φάνη Πετραλιά, Σοφία Βούλτεψη, Κέλλυ Μπουρδάρα – ανώτατοι δικαστικοί (ανάμεσά τους οι διατελέσαντες Πρόεδροι Ανωτάτων Δικαστηρίων  Βασίλης Κόκκινος και Ιωάννης Γρίβας – υπήρξε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός).

Στην αίθουσα ήταν επίσης η κόρη του εισαγγελέα της υπόθεσης Λαμπράκη Παύλου Δελαπόρτα, ο Γιώργος Ρωμαίος που ως δημοσιογράφος είχε κρίσιμο ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης, η Σοφία Βούλτεψη (κόρη του Γιάννη Βούλτεψη, που επίσης είχε καλύψει την υπόθεση Λαμπράκη) ενώ ο τρίτος των δημοσιογράφων Γιώργος Μπέρτσος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ασθενείας.

Με το βιβλίο αυτό –δίτομο, με περισσότερες από 1.700 σελίδες, έχει συμπεριλάβει πολύτιμο πρωτογενές υλικό της δικογραφίας της υπόθεσης Λαμπράκη, που οδηγεί την πληρέστερη κατανόηση της υπόθεσης– ο  πρωταγωνιστής ανακριτής της υπόθεσης Λαμπράκη δίνει την δική του κατάθεση για την πολύκροτη εκείνη υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα και σφράγισε μιαν ολόκληρη εποχή. Παράλληλα, έχει την διεξοδική περιγραφή του κλίματος της καταπιεστικής εκείνης εποχής, την ιστόρηση της δικής του εμπειρίας, καθώς και την βιωματική του αντίληψη για τον ρόλο του δικαστή.

Οι πολυπρισματικές τοποθετήσεις που ακούστηκαν στην αίθουσα δείχνουν την επικαιρότητα μιας συζήτησης που πάει πίσω 55 χρόνια. Ο Θόδωρος Πάγκαλος, –πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επί ΠΑΣΟΚ, αλλά και άμεση μνήμη της εποχής των “Λαμπράκηδων”– θύμισε ότι ό ίδιος βρίσκεται στην ρίζα του συνθήματος “ΖΕΙ” με το οποίο οργανώνονταν οι μεγάλες διαδηλώσεις μετά την δολοφονία Λαμπράκη και που οδήγησε στην τιτλοφόρηση του “Ζ” του Βασίλη Βασιλικού. Περιέγραψε όμως και πώς λίγα χρόνια αργότερα, επί Χούντας, βλέποντας σε κινηματογράφο στο Παρίσι το “Ζ“, είδε με την τελική σκηνή της παραπομπής των υπεύθυνων μετά την ανακριτική δουλειά και (κυρίως) την αντίσταση στις πιέσεις για συγκάλυψη, το κοινό της αίθουσας να σηκώνεται και να χειροκροτεί με δάκρυα – έκφραση συμπαράστασης σε εκείνο που εξέφρασε η Ελλάδα διά του Σαρτζετάκη.

Ο Νίκος Δένδιας, δικηγόρος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. μετέφερε και την πρόσθετη εμπειρία του προσφάτως υπουργού Δημοσίας Τάξεως όταν χρειάστηκε η σημερινή Ελλάδα να εναντιωθεί στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, με την εμφάνιση ανάλογων συμπτωμάτων βίας και παρακράτους. Για να επισημάνει πώς οι τότε εικόνες και μνήμες δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί να επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν.

Ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης, που σημείωσε ότι είχε ως φοιτήτρια την κόρη του Χρήστου Σαρτζετάκη Πετρούλα, μίλησε για την επιστημονική απόληξη της σκέψης τού και Προέδρου της Δημοκρατίας, από την διακονία του αστικού και ποινικού δικαίου με την ιδιότητα του δικαστή στην μελέτη και ανάλυση του δημοσίου δικαίου και των πολιτειακών φαινομένων.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού προσερχόμενος από τον χώρο της πολιτικής επιστήμης, έδωσε μια πλήρη περιγραφή του σκηνικού που είχε δημιουργηθεί στην μεταπολεμική Ελλάδα. Έδωσε δηλαδή το στίγμα της δημιουργίας και λειτουργίας των παρακρατικών οργανώσεων οι οποίες –ως υπερΚράτος– οδήγησαν μέχρι και στην δολοφονία Λαμπράκη, αλλά και στο πλέγμα πιέσεων στο οποίο ο Σαρτζετάκης αντιστάθηκε.

Ο συγγραφέας του “ΖΒασίλης Βασιλικός, που βρέθηκε αντιμέτωπος με το ογκώδες υλικό της δικογραφίας της υπόθεσης Λαμπράκη και μετέπλασε μέσα από την λογοτεχνική γραφή την υπόθεση αλλά και την στάση του ανακριτή σε θρύλο, ο οποίος εξέφρασε μιαν Ελλάδα που αντιστέκεται, έδωσε την δική του κατάθεση των συνθηκών των ημερών.  Προσθέτοντας τις εμπειρίες του από το “ταξίδι” της υπόθεσης Λαμπράκη και της στάσης του ανακριτή στο φαντασιακό και των Ελλήνων, αλλά και του διεθνούς κοινού.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο συγγραφέας του “Επιτελών το καθήκον μουΧρήστος Σαρτζετάκης –δικαστής, ανακριτής της υπόθεσης Λαμπράκη, Πρόεδρος της Δημοκρατίας– μίλησε για τα επιτελούμενα εκ καθήκοντος και με την αίσθηση του χρέους σε αντιπαράθεση με τα τελούμενα εκ συμφέροντος. Συνόψισε την υπόθεση, τονίζοντας ότι «η δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη, και ο σοβαρός τραυματισμός του Γεωργίου Τσαρουχά, αμφοτέρων βουλευτών της αριστεράς, στη Θεσσαλονίκη λίγα χρόνια μετά πολυχρόνιο εμφύλιο πόλεμο, ωφείλοντο σε ενεργητικότητα του επισήμου Κράτους· συγκεκριμένως, κύκλων της ηγεσίας των Αστυνομικών Αρχών Θεσσαλονίκης, η οποία εκνόμως, ενεργούσα εις την περίπτωσιν αυτήν παρακρατικώς, εποδηγέτησεν απλώς τις εγκληματικές υπηρεσίες ανθρώπων της κοινωνικής υποστάθμης».  Έτσι έδωσε και την δική του αντίληψι των συμβάντων.