Παρουσίαση του βιβλίου “Η Δίκη της Αντιγόνης”

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας-Future Library και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο συνδιοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου του Ελισσαίου Paul Ταϊγανίδη, με τίτλο Η Δίκη της Αντιγόνης, που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing το 2021.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (Έλλης 8), την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 6.30 το απόγευμα.

Ο συγγραφέας Ελισσαίος Paul Ταϊγανίδης,  κουβέντιασε για το βιβλίο του με τον Γιάννη Τροχόπουλο, Σύμβουλο βιβλιοθηκών και τον Γιάννη Καισαρίδη, Συγγραφέα-Φιλόλογο.

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι κυρίες Ειρήνη Κωστοπούλου και Γιώτα Σαββαΐδη, ανάγνωσαν αποσπάσματα μέσα από το βιβλίο.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους, υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του και βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

 

Ο συγγραφέας Ελισσαίος Paul Ταϊγανίδης σε αναμνηστικές φωτογραφίες: Στην αριστερή φωτογραφία, εκτός από την σύζυγό του και τον κύριο Γιάννη Τροχόπουλο, διακρίνεται αριστερά ο κος Παύλος Πυρινός, συγγραφέας, και δεξιά ο κος Δημήτρης Πυρινός, εκπαιδευτικός. Στη μέση, με τον κύριο Γιάννη Καισαρίδη, και δεξιά, με την κυρία Αναστασία Χριστοδούλου του Βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.

 


Η εκδότρια των Εκδόσεων Κέρκυρα-economia Publishing Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη, δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί στην εκδήλωση και έστειλε το παρακάτω σημείωμα:

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΤΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ Κ. ΒΟΒΟΛΙΝΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΤΑΪΓΑΝΙΔΗ, «Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ»
ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

 

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,

Αγαπημένοι μου Ελισσαίο και Μάρω,

Λυπάμαι πολύ που για λόγους ανωτέρας βίας δεν είμαι μαζί σας σήμερα, όπως είχαμε προγραμματίσει εδώ και καιρό. Θέλω να απευθύνω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, και ειδικότερα στην κυρία Ασπασία Τασιοπούλου, καθώς και στο βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο της κυρίας Αναστασίας Χριστοδούλου που αναλαμβάνει την προώθηση των βιβλίων.

Θα ήθελα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας τον θαυμασμό μου για τον Ελισσαίο Ταϊγανίδη που εμπνεύστηκε την θεατρική διασκευή του κλασικού έργου του Σοφοκλή «Αντιγόνη».

Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Ελισσαίος μάς είχε ξαφνιάσει για πρώτη φορά με την δραματοποιημένη αφήγηση της «Δίκης του Σωκράτη» βασισμένη στην Απολογία του Σωκράτη του Πλάτωνα.

Ο συγγραφέας αν και ασχολήθηκε επαγγελματικά από το 1963 με την περιβαλλοντική μηχανική, δηλαδή υπήρξε ένας τεχνοκράτης σε έναν πρωτοποριακό τομέα, συγκεκριμένα για το περιβάλλον πολύ προτού το θέμα αυτό κυριαρχήσει στη ζωή μας, μάς είχε αποκαλύψει έναν άλλο εαυτό ιδιαίτερα καλλιεργημένο και ευαίσθητο, με  την ίδρυση και κυκλοφορία του περιοδικού Greek Ethos το 2005. Το περιοδικό που απευθύνεται στον κόσμο της ελληνικής Διασποράς,  κυκλοφορεί και σήμερα με την προσωπική φροντίδα του Ελισσαίου και μικρής ομάδας συνεργατών του.

Και τα δύο έργα του Ελισσαίου Ταϊγανίδη περιέχουν αιχμηρές αναφορές με σημερινή επικαιρότητα. Πόλεμοι και πανδημίες που είχαν συμβεί στην εποχή της κλασικής Αθήνας επαναλαμβάνονται και στη σημερινή παγκόσμια σκηνή.

Αντιγράφω από την Εισαγωγή της «Δίκης του Σωκράτη»: Παρόμοια συμβαίνουν τον 21ο αιώνα, που προοριζόταν να είναι ο Χρυσός Αιώνας της Οικουμένης, αλλά η πρόκληση παγκοσμίων κρίσεων στις αρχές του αιώνα, η τρομοκρατία, μακρόχρονοι εκδικητικοί πόλεμοι, στροφή προς αυτοκρατορικά πρόσωπα, η επιδείνωση της οικονομικής ανισότητας, η απρόοπτη παγκόσμια πανδημία Covid-19 ανέκοψα τα σχέδιά μας για τον εορτασμό του «χρυσού αιώνος», δηλαδή της διάσωσης του πλανήτη μας από την επιστημονικά τεκμηριωμένη επικείμενη κλιματική αλλαγή.

Επίσης, αντιγράφω από την Εισαγωγή της «Δίκης της Αντιγόνης»: Το έργο μου είναι μια προσπάθεια λαϊκής εκπαίδευσης προς τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των γνώσεων μας και της κατανόησης της Ελληνικής κληρονομιάς, του ήθος, του πολιτισμού, της ιστορίας, της επιστήμης, με την κατασκευή μιας γέφυρας να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν!

Είμαι πραγματικά συγκινημένη και περήφανη που ο Ελισσαίος με διάλεξε για την έκδοση αυτών των δύο έργων του, που θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και πρέπει να κυκλοφορήσουν όσο το δυνατόν ευρύτερα, καθώς απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και φωτίζουν με οξυδέρκεια τη σημερινή απαξιωτική καθημερινότητα που βιώνουμε.

Τέλος, εύχομαι ο αγαπημένος μας Ελισσαίος να μας παραδώσει σύντομα και το τρίτο μέρος της τριλογίας που θα αφορά την δίκη του Αγαμέμνονα, ώστε να συναντηθούμε και πάλι στον εμβληματικό χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας και της Future Library, που εμπνεύστηκε ο Γιάννης Τροχόπουλος.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Ελισσαίος Paul Ταϊγανίδης γεννήθηκε στον Πολύμυλο Κοζάνης, στη Μακεδονία, το 1934. Αποφοίτησε αριστούχος από το μικτό Γυμνάσιο Βέροιας το 1952 και σπούδασε στην Αμερική με υποτροφία. Το διδακτορικό του στο Πολυτεχνείο του Iowa State University ήταν στην Περιβαλλοντική Μηχανική το 1963.

Δίδαξε ως καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Ohio State University [1965-1975]. Διηύθυνε περιβαλλοντικά έργα για τα Ηνωμένα Έθνη στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, το Μεξικό, την Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία [1972-1992]. Εργάστηκε ως τεχνικός εμπειρογνώμων για εταιρείες και διεθνή ινστιτούτα στη Βόρειο Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Το 2005 άρχισε να δημοσιεύει το περιοδικό Ελληνικό Ήθος υπό την αιγίδα του Greek Olympic Society και δημοσίευσε τα κύρια άρθρα στο βιβλίο Greek Ethos. Επίσης έγραψε και σκηνοθέτησε τα έργα The Trial of Socrates και Η Δίκη της Αντιγόνης, ενώ ετοιμάζει το The Trial of Agamemnon στα αγγλικά, τα ελληνικά και τα ισπανικά.

Παρουσιάζει κλασικές τραγωδίες και οργανώνει συμπόσια στην ελληνική κοινότητα στον Ελληνικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Κολούμπους, Οχάιο, όπου ο Ελισσαίος ζει, ψέλνει στην εκκλησία και είναι ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας και του πανεπιστημίου.

Προήδρευσε της επιτροπής Ohio Hellenic Paideia, η οποία συνέλεξε από δωρεές 1 εκατομμύριο δολάρια για την Έδρα Μιλτιάδης Μαρινάκης, για τη διδαχή της νεοελληνικής γλώσσας επ’ άπειρον, εις γενεάν και γενεάν, in perpetuity, στο Ohio State University.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σε μια σύγχρονη εκδοχή της Θηβαϊκής Τριλογίας του Σοφοκλή,
οι πρωταγωνιστές Οιδίποδας, Τειρεσίας, Κρέων, Αντιγόνη, Αίμων, Ισμήνη, χορωδίες ανδρών και γυναικών
αντιμετωπίζουν διαχρονικά διλήμματα και εμπλέκονται σε πράξεις σαν αυτές που συμβαίνουν στην εποχή μας:
πανδημία, προσφυγικό, εκλογές, φόνοι, θυσίες, φιλοδοξίες, επανάσταση, εξουσίες.