Παρουσίαση του βιβλίου “Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα: το τέλος ενός δρόμου;”

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, την Πέμπτη, 30/11/2023 η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Σ. Μητρόπουλου με τίτλο, Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα: το τέλος ενός δρόμου;, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέρκυρα Α.Ε.-economia Publishing στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, με τον τίτλο Privatisations in Greece: the end of the road?.

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΔΩ

Στο πάνελ με εκπροσώπους απ’ όλους τους χώρους, συμμετείχαν οι: Νίκος Χριστοδουλάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Π. Ζανιάς, Πρόεδρος ΔΣ της Eurobank Α.Ε. & Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μακρυπίδης, Partner, Corporate Finance Leader, PwC Ελλάδας, και Φοίβος Καρζής, Δημοσιογράφος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος-δικηγόρος Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγικό καλωσόρισμα της Πρόεδρου του ΕΒΕΑ Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, η οποία αναφέρθηκε στο πώς το βιβλίο του Κώστα Μητρόπουλου – που θεώρησε ότι, με την αφήγησή του για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα «ιντριγκάρει» τον αναγνώστη – έρχεται να επανατοποθετήσει, μετά από διαδρομή 30 ετών, σε ορθολογικότερα πλαίσια την σχέση του κράτους με την οικονομία. Μολονότι δε, σ’ όλο αυτό το διάστημα υπήρξε μεγάλη πολιτική πίεση γύρω από το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, το πρακτικό τους αποτέλεσμα παρέμεινε περιορισμένο.

 

Γιώργος Π. Ζανιάς, Πρόεδρος ΔΣ της Eurobank Α.Ε. & Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Γιώργος Ζανιάς αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις ως μια «πονεμένη μεταρρύθμιση» η οποία πολύ συχνά ιδεολογικοποιήθηκε (ενώ στην πράξη πίσω από τον ιδεολογικό μανδύα αντιδράσεων κρύβονταν συχνά επιμέρους συμφέροντα). Ήρθε στην Ελλάδα η ιδιωτικοποίηση ως αντίδραση σε σειρά κρατικοποιήσεων, που είχαν προκύψει από τον κρατισμό ο οποίος επί δεκαετίες επικράτησε στην Ελλάδα. Στις προσπάθειες προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων εμπόδιο στάθηκε η έννοια του πολιτικού κόστους – αναγόμενη τόσο σε εγκατεστημένα συμφέροντα στις ΔΕΚΟ, όσο και σε μια στρεβλή αντίληψη του συνδικαλισμού. (Τουλάχιστον όμως «γλυτώσαμε τα ελλείματα» που γεννούσαν πολλές ΔΕΚΟ).

 

Φοίβος Καρζής, Δημοσιογράφος

Ο Φοίβος Καρζής μίλησε για την πολιτική διάσταση των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας πώς/πόσο η κυρίως πολιτική πτυχή οδηγούσε στο θέμα αυτό την δημόσια συζήτηση,  καθώς μια οικονομική στην ρίζα της επιλογή μεταφράσθηκε σε διχοτομική διαίρεση στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στο εσωτερικό ακόμη των κομμάτων. Σημείωσε ότι, εντέλει, τις περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα πραγματοποιήσαν προοδευτικής απόχρωσης Κυβερνήσεις, ενώ σημείωσε – και αυτός – την δυσαναλογία της πολιτικής έντασης προς το μετρήσιμο αποτέλεσμα.

 

Γιώργος Μακρυπίδης, Partner, Corporate Finance Leader, PwC Ελλάδας

Το τι ρόλο έπαιξαν οι διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν για την πώληση και εν γένει την διαχείριση των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν, παρουσίασε ο Γιώργος Μακρυπίδης. Επεσήμανε δε ότι «αξίζει μεγάλος σεβασμός σε όσους ανέλαβαν να κάνουν και διεκπεραίωσαν ιδιωτικοποιήσεις» υπό την πολλαπλή πίεση της εποχής. Οι συνθήκες που επικρατούσαν έκαναν «δύσκολη την επικοινωνία με τον έξω κόσμο», ενώ οι ποσοτικές (τα διαβόητα 50 δις που είχαν τεθεί ως στόχος) και διαδικαστικές απαιτήσεις της εποχής των Μνημονίων δυσχέραιναν την ίδια την υλοποίηση.

 

Νίκος Χριστοδουλάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε πρώτα στο βιβλίο ως ένα από τα σπάνια – στην Ελλάδα – βιβλία Εφαρμοσμένων Οικονομικών «με γερή θεμελίωση», θεωρώντας ότι αξίζει να αποτελέσει διδακτικό εγχειρίδιο. Εξήγησε ότι γι’ αυτόν, η λειτουργία επιχειρήσεων στον κρατικό τομέα αποθαρρύνει την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και οδηγεί σε στρεβλές συνδικαλιστικές πρακτικές. Περιέγραψε πώς μέθοδοι ιδιωτικοποίησης στα πρώτα στάδια, όπως στην περίπτωση των τηλεπικοινωνιών στην Αγγλία με λογική μετοχοποιήσεων έφεραν λαϊκή συμπάθεια στον θεσμό, ενώ αντιθέτως, το αυταρχικό μοντέλο του ΔΝΤ για ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο προγράμματος σταθεροποίησης στην Λατινική Αμερική δημιούργησε αρνητικό πρότυπο. Κατ’ αυτόν, «υπήρξαν τρομερές επιτυχίες αλλά και αποτυχίες» στην Ελλάδα και τούτο με μια σαφώς εχθρική κοινή γνώμη και με πάγιο εμπόδιο την γραφειοκρατία. Για τον Ν. Χριστοδουλάκη, τα τελευταία χρόνια όχι μόνο έχει υπάρξει επιβράδυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και παράδοξες καταστάσεις (π.χ. στον ΟΤΕ ή την ΔΕΗ) που εντείνουν την ανάγκη για μελέτη της ένταξης μετρημένων ιδιωτικοποιήσεων στον συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε παρεμβάσεις έκαναν ο Τάσος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός Εργασίας και Εξωτερικών, ο Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην υπουργός Οικονομικών και ο Δημήτρης Παρασκευάς.
Ειδικότερα ο Δ. Παρασκευάς αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην εμπειρία του από το εγχείρημα των αποκρατικοποιήσεων με βάση τη θητεία του ως Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων.

Κώστας Σ. Μητρόπουλος

Τέλος, ο ίδιος ο συγγραφέας Κώστας Μητρόπουλος, πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και με μακρά εμπειρία στην συμβουλευτική σε σχετικά θέματα, εξήγησε ότι πρόθεση του βιβλίου δεν ήταν ούτε να είναι πολιτικό, ούτε τεχνικά οικονομικό,  ούτε και συλλογή αναμνήσεων, αλλά να φέρει στην επιφάνεια στοιχεία της ελληνικής εμπειρίας κατά τρόπον ώστε να προκύπτει ένα πλαίσιο κατανόησης του φαινομένου. Επεσήμανε επιπλέον ότι – τελικώς – εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα μια σταθερή πολιτική που «άντεξε επί 30 χρόνια», όπως άλλωστε και αντίστοιχα σταθερό νομικό πλαίσιο (3 νόμοι μέσα σε 30 χρόνια). Ενώ οι αντιστάσεις που προβλήθηκαν διαχρονικά στις ιδιωτικοποιήσεις κατέληξαν πολλές φορές να είναι ακόμη και ενδοκυβερνητικές – με επιπρόσθετο «τον θόρυβο των ενδιάμεσων».

 

Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη, εκδότρια, Εκδόσεις Κέρκυρα Α.Ε.-economia Publishing

Η εκδότρια Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας τους ομιλητές για τις εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις τους και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους σε ανταλλαγή εμπειριών και προτάσεις για το μέλλον.

 

 

 

 

Στο τέλος της εκδήλωσης βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες και ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

1 . 2.  3. 

4. 5. 6.

7. 8. 9.

10. 11.

  1. Αναμνηστική φωτογραφία με όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης
  2. Ο συγγραφέας Κώστας Μητρόπουλος με την πρόεδρο του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου
  3. Από αριστερά: Δημήτρης Μανιατάκης, πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Κώστας Καλλίτσης, δημοσιογράφος (KReport) και Λευτέρης Αντωνακόπουλος, πρώην πρόεδρος ΣΕΒ
  4. Η εκδότρια Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη με την πρόεδρο της ΕΔΙΠΤ Πέννυ Καλύβα και τον αντιπρόεδρο της ΕΔΙΠΤ Ευάγγελο Παπαλιό
  5. Ο Τάκης Αθανασόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ και η Μιράντα Ξαφά, οικονομολόγος και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI)
  6. Ο Τάσος Γιαννίτσης, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Εργασίας και Εξωτερικών, υπό το βλέμμα του Δημήτρη Παρασκευά, του μακροβιότερου Ειδικού Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων (1993-1999)
  7. Ο Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην υπουργός Οικονομικών και ο Ηλίας Κικίλιας, ερευνητής στο ΕΚΚΕ και γενικός διευθυντής στο ΙΝΣΕΤΕ
  8. Ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος και ο δημοσιογράφος Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης
  9. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου (στη μέση) με τον πρόεδρο του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρη Μανιατάκη (αριστερά)
  10. & 11. Ο συγγραφέας Κώστας Σ. Μητρόπουλος υπογράφει αντίτυπα των βιβλίων του