Συλλογικό
επιμέλεια 4ης έκδοσης: Νέλλη Καψή
Εκδόσεις: Κέρκυρα – Economia Publishing
Σελίδες: 300

του Γιώργου Βαϊλάκη

Η ιστορία των επιχειρήσεων έχει κατά κανόνα ως αντικείμενο τη μελέτη τόσο του επιχειρηματία, ως φυσικού προσώπου, όσο και της εταιρείας, ως θεσμού,  που μετέχει καθοριστικά στην αγορά.

Η επιχειρηματική δράση του 21ου αιώνα συνδέεται αναπόσπαστα με την ιστορία της. Και, βέβαια, η όσο το δυνατόν σφαιρική γνώση του παρελθόντος πρέπει να αποτελέσει τη βάση για προβληματισμό. Ο 20ός αιώνας υπήρξε αιώνας-ορόσημο για την οικονομική και τη βιομηχανική εξέλιξη της Ελλάδας. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκειά του τέθηκαν οι βάσεις για τη συγκρότηση επιχειρήσεων, αλλά και προέκυψαν πολλαπλές δυσχέρειες τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει -άλλες φορές με επιτυχία και άλλες όχι- ο επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος, προσαρμόζοντας τη στρατηγική του στις επιταγές της εποχής.

Ο συλλογικός αυτός τόμος με τίτλο «Ελληνικές επιχειρήσεις από τον 20ό στον 21ο αιώνα – πρόσωπα και δραστηριότητες» (4η έκδοση) παρουσιάζει διεξοδικά την ίδρυση, την πορεία και την εξέλιξη ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιωτικών και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις που παρουσιάζονται ανήκουν τόσο στη βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες – στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για βιομηχανίες, τράπεζες και οργανισμούς γενικότερα, ενίοτε αρκετά παλιούς οι οποίοι στο ξεκίνημά τους θεωρήθηκαν ότι βρίσκονταν στην αιχμή της ανάπτυξης.

Επιπλέον, η παρούσα εξαιρετική έκδοση σκιαγραφεί εκείνους τους πρωτοπόρους επιχειρηματίες οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, συγκρότησαν εταιρείες και συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, παραθέτει την παράλληλη διαδρομή των συλλογικών οργανώσεων που μετείχαν ενεργά στην οικονομική ζωή της Ελλάδας. Και, ακόμη, αναφέρεται στην πορεία και το ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, περιλαμβάνει το ιστορικό του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), το οποίο χρόνια τώρα προσπαθεί να διαφυλάξει την ιστορική μνήμη μέσα από τη διάσωση επιχειρηματικών (και όχι μόνο) αρχειακών συλλογών, καθώς και του περιοδικού «Οικονομική Επιθεώρηση», που παρακολουθεί, ενημερώνει, σχολιάζει τα τεκταινόμενα στο χώρο της οικονομίας επί 86 συναπτά έτη.

Το σπάνιο  υλικό για τη συγγραφή των κειμένων προέρχονται από τρεις βασικές πηγές: δύο από αυτές ήταν τα αρχεία επιχειρήσεων οι οποίες διαθέτουν τέτοια τεκμήρια, καθώς και συνεντεύξεις που οι επικεφαλής τους παραχώρησαν στους συγγραφείς των κειμένων. Το «Μέγα Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν», το Αρχείο Βοβολίνη και οι σελίδες της «Οικονομικής Βιομηχανικής Επιθεώρησης» αποτέλεσαν τη σημαντικότερη πηγή στοιχείων, ενώ χρησιμοποιήθηκαν δημοσιεύματα του πολιτικού και οικονομικού Τύπου. Οι Εκδόσεις Κέρκυρα – Όμιλος economia, με τη διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του Αρχείου Βοβολίνη, με την «Οικονομική Επιθεώρηση» και τις άλλες ειδικές εκδόσεις τους, αποτυπώνουν όλο το πλέγμα της οικονομικής δραστηριότητας. Και όλα αυτά, συνδυάζοντας αρμονικά την επικαιρότητα με την ιστορία – κάτι που πραγματοποιείται ιδανικά και με την παρούσα, ιστορικής σημασίας, έκδοση.