Ξανά μεγάλη ΔΕΗ

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Απρίλιος 2017, τ.957
Συνέντευξη του μήνα

Επαναφορά στη μητρική όλων των θυγατρικών της εταιρείας προτείνει ο Ραφαήλ Μωυσής

Με αφορμή τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος Προγράμματος Προσαρμογής/Μνημονίου-3, ήρθε στην πρώτη γραμμή της δημόσιας συζήτησης το θέμα της αγοράς ενέργειας – και μάλιστα ως πυρήνας του η τύχη της ΔΕΗ. Με ένταση, όπως ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, αλλά όχι πάντα με κατανόηση του τι αληθινά διακυβεύεται με τις διάφορες «λύσεις» που συζητιούνται: «μικρή ΔΕΗ», πώληση λιγνιτικών ή και υδροηλεκτρικών μονάδων, παραχώρηση μέρους τoυ πελατολογίου σε τρίτους κ.ά. Απευθυνθήκαμε στον Ραφαήλ Μωυσή, που –μετά από διαδρομή ως εκτελεστικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας στο πάλαι ποτέ Υπουργείο Συντονισμού– θήτευσε ως υποδιοικητής της ΕΤΒΑ, πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, πρόεδρος της ΔΕΠΑ, και τον θυμόμαστε πάντως κυρίως ως διοικητή της ΔΕΗ στις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Ράλλη. Του ζητήσαμε μια κατάθεση για τη σημερινή συζήτηση. Άνθρωπος με κατασταλαγμένες απόψεις για το ενεργειακό, ο Ρ. Μωυσής έχει στιγμές-στιγμές την ικανότητα να εκπλήσσει.


Ξεκινήσαμε τη συζήτηση ρωτώντας τον Ρ. Μωυσή πώς αντιμετωπίζει εκείνο που επικράτησε ως κεντρική συζήτηση, δηλαδή το αν –και πόσο, και πώς– θα πρέπει να υποχωρήσει ο ρόλος της ίδιας της ΔΕΗ. Ο ίδιος εισήγαγε το θέμα, όπως θα δει ο αναγνώστης, με έναν αιφνιδιαστικό τρόπο:

Μια φορά κι έναν καιρό, πολλά χρόνια πριν δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ντιρεκτίβες για την προώθηση του ανταγωνισμού, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση των αγορών, με την ενεργειακή της στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος, την απεξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο και όλα αυτά που περιλαμβάνονται στην περίφημη δέσμη οδηγιών για την κλιματική αλλαγή, γνωστή ως «τα τρία είκοσι» (20% μείωση των αερίων θερμοκηπίου, 20% αύξηση ενεργειακής απόδοσης, 20% στόχος ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα), υπήρχε στο νότιο άκρο της Βαλκανικής Χερσονήσου μια χώρα στην οποία όλα τα παραπάνω είχαν ήδη εφαρμοστεί!

Διαβάστε περισσότερα…

Αγαπητοί αναγνώστες της Οικονομικής


Εγγραφείτε τώρα για απεριόριστη πρόσβαση στην Οικονομική Επιθεώρηση

ή

Αγοράστε το τεύχος Μαίου 2017