Χάνουμε 2 δισ. ετησίως από τις ιδεοληψίες για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Απρίλιος 2017, τ.957
Εκπαίδευση/Συνέντευξη

Η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράττει πάνω από 2 δισ. ευρώ τον χρόνο από τους ξένους φοιτητές, οι οποίοι ευχαρίστως θα σπούδαζαν σε μία λαμπερή χώρα με ιστορία, εφόσον είχαν αναγνωρισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια να φοιτήσουν», παρατηρεί μιλώντας στην Οικονομική ο Xάρης Δασκαλάκης, εκτελεστικός διευθυντής του BCA College και ιδρυτής του τεχνολογικού κολεγίου Athens Tech College. Το μέγεθος της απώλειας της Ελλάδας λόγω της αδράνειας –και λόγω ιδεοληψιών– του κράτους καταδεικνύεται από τις επιδόσεις της Κύπρου, που διαθέτει 5 ιδιωτικά ΑΕΙ προσελκύοντας σημαντικό αριθμό ξένων φοιτητών, πάνω από 10.000.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ και ποια τα πλεονεκτήματά τους;

Όλα τα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, όπως και της ελληνικής οικονομίας εν γένει, έχουν την ίδια ρίζα. Ένα συγκεντρωτικό κράτος και ένα πιο συγκεντρωτικό υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανάγκες του εκάστοτε ιδρύματος. Πολλά προβλήματα απορρέουν από αυτή τη σχέση. Τα πλεονεκτήματά τους βρίσκονται σε έναν σημαντικό αριθμό εξαιρετικών επιστημόνων που τα στελεχώνουν, βιώνοντας μερικές από τις πιο τριτοκοσμικές συνθήκες που μπορεί κανείς να συναντήσει στον δυτικό κόσμο, σε δημόσιο ΑΕΙ.

Η «περιπέτεια» των κολεγίων κρατά περίπου τρεις δεκαετίες, με το κράτος να ορθώνει εμπόδια στην αναγνώριση των πτυχίων τους. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Για τους ίδιους λόγους που ανέφερα και προηγουμένως! Έχουμε τη νοοτροπία στη χώρα αυτή ότι η παιδεία, ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να παρέχεται μόνο από το κράτος, αντίληψη που δεν συμμερίζεται καμία χώρα της Βαλκανικής, μεταξύ πολλών άλλων παγκοσμίως. Παρόλ’ αυτά, τα τελευταία χρόνια , και κυρίως λόγω πρωτοβουλιών της Ένωσης Κολεγίων στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων έχουν αναγνωριστεί πλήρως – σημαντικότατη εξέλιξη που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ΑΕΙ.

Διαβάστε περισσότερα…

Αγαπητοί αναγνώστες της Οικονομικής

 

Εγγραφείτε τώρα για απεριόριστη πρόσβαση στην Οικονομική Επιθεώρηση

ή

Αγοράστε το τεύχος Απριλίου 2017