Το Next Stage Sustainability Bootcamp 2022, που διοργάνωσε η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, επιδιώκει να προωθήσει προσπάθειες που σχετίζονται με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

Οικονομική Επιθεώρηση, Σεπτέμβριος 2022, τ.1022

86Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

του Κώστα Δ. Μπλιάτκα

Με όραμα ένα πιο συμπεριληπτικό, καινοτόμο και βιώσιμο μέλλον η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Next Stage Sustainability Bootcamp 2022. Η εκδήλωση υποστήριξε ομάδες οι προσπάθειες των οποίων σχετίζονται με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιλεγμένες ομάδες συμμετείχαν σε ένα 6ήμερο εκπαιδευτικών εργαστηρίων, με καλεσμένους ομιλητές και δικτύωση, όλα σχεδιασμένα για να τις βοηθήσουν να κάνουν τα επόμενα βήματά τους και να εξελίξουν τις ιδέες και τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε: εκπαίδευση σε επιχειρηματικές δεξιότητες, εξατομικευμένη καθοδήγηση, ομιλίες επισκεπτών και δικτύωση με έμπειρα στελέχη της αγοράς, παρουσίαση των προσπαθειών τους ενώπιον στελεχών της αγοράς και επενδυτών, βραβεία και έπαθλα.

Το πρόγραμμα βασίστηκε στον θεσμικό ρόλο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και στη γνώση, την εμπειρία και το δίκτυο της Ideas Forward, υπεύθυνων φορέων για το περσινό πρόγραμμα επιτάχυνσης Next Stage Challenge 2021, το οποίο υποστήριξε 27 ομάδες για τρεις μήνες, καταλήγοντας σε χρηματικά βραβεία και επενδύσεις που έλαβαν οι νικήτριες ομάδες.

Η Κορίνα Χατζηγεωργίου, που έχει σπουδάσει πληροφορική στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και εξειδικεύτηκε στην ανάπτυξη λογισμικού για web και android εφαρμογές, ενώ παράλληλα ασχολείται και με το μάρκετινγκ, μας μιλά για το Next Stage Sustainability Bootcamp:

«Τόσο η Ζώνη Καινοτομίας όσο και η Ideas Forward παρέχουν σημαντική υποστήριξη στα άτομα που ξεκινούν την πορεία τους στον επιχειρηματικό κόσμο και παρέχουν βήμα-βήμα όλα τα εργαλεία και τις γνώσεις που απαιτούνται για να σχηματίσει κάποιος την ιδέα του σε επιχείρηση. Μέσα από το πρόγραμμα του Next Stage είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ομιλητές που προέρχονται από τον επιχειρηματικό κλάδο, καθώς και ομάδες με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Μέσα από το 10ήμερο εντατικό πρόγραμμα τόσο οι μέντορες όσο και οι ομιλητές αφιέρωσαν τον χρόνο τους και διέθεσαν την εμπειρία τους προκειμένου όλες οι ομάδες να εντάξουν στο επιχειρηματικό τους μοντέλο στοιχεία βιωσιμότητας».

Ο Κυριάκος Νικολαΐδης, που έχει σπουδάσει γεωπονία στο ΑΠΘ και κατάγεται από αγροτική οικογένεια που παράγει κεράσια και μήλα, με γνώσεις στην ανάλυση δεδομένων και στις πωλήσεις, τονίζει:

«Η ομάδα μας, η Agro-U, έχει ως στόχο τη διασύνδεση εργαζόμενων με επιχειρήσεις στον κλάδο της αγροδιατροφής. Επομένως, συνδέουμε άτομα που ψάχνουν εργασία με αγρότες, επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς προκειμένου να απασχοληθούν είτε εποχικά είτε μόνιμα.

Επωφεληθήκαμε ιδιαίτερα από το πρόγραμμα καθώς είχαμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο, ενώ παράλληλα η διάκρισή μας στον διαγωνισμό μάς προσέφερε έπαθλα και γνώσεις που μας βοηθούν έμπρακτα να βελτιώσουμε την υπηρεσία μας».