Advertisement

Εξαρτάται ποια στοιχεία διαβάζει κανείς…

Με φόντο (ήπια) ενίσχυση του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη, παρά την υποχώρηση των προσδοκιών για την βιομηχανική παραγωγή αλλά με θετικές εκτιμήσεις για την ζήτηση υπηρεσιών, η Ελλάδα κινείται τώρα «εντός κλίματος» σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ (Μάρτιος 2024) καθώς για την χώρα μας καταγράφεται «σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος». Η ανάκαμψη αυτή καλύπτει έντονη βελτίωση στην βιομηχανία, ηπιότερη στις υπηρεσίας (και διόρθωση σε λιανεμπόριο-κατασκευές). όμως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης – που προβλημάτισε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα – επανέρχεται ανοδικά στα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου.

Υπ’ αυτήν την έννοια, το σταθερά θετικό πρόσημο με το οποίο περιγράφονται επισήμως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με προσερχόμενους μάλιστα στην αισιόδοξη ανάγνωση τους F.T. πέραν του Economist/του EIU, βρίσκει νέα θεμέλια. Ακόμη κι αν η ΕΕ/Ευρωζώνη δεν λέει να «ξεκολλήσει» αναπτυξιακά, οπότε η Ελλάδα θα κληθεί να παλέψει αρκετά μοναχικά. [By the way, επειδή αναφερθήκαμε στον Economist, βλέπει «τριπλό σοκ» μπροστά στην ίδια την Ευρώπη].

Αν βέβαια κανείς έρθει σε λίγο πιο «σκληρά» στοιχεία, εισπράττει υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ σε 2% για πέρσι (μετά από ένα 5,6% για το 2022, όπου όμως «έκαιγε» ακόμη η καύσιμη ύλη των επιδοτήσεων Covid και ενέργειας), και τούτο την στιγμή που η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης ήταν για 3% στην τρέχουσα πενταετία.

Όταν επιπλέον διαβάζει κανείς ότι η πιο μακροχρόνια τάση για το ελληνικό ΑΕΠ (ΔΝΤ, Eurostat) πηγαίνει στα περίγυρα του 1%, τότε προκειμένου να διατηρηθεί ο ενθουσιασμός που φοριέται επ’ εσχάτων χρειάζεται τι; Επίσπευση των επενδύσεων – και μάλιστα εκείνων που φέρνουν αύξηση της παραγωγής, όχι απλώς ανακύκλωση ιδιοκτησίας ξενοδοχείων ή/και πώληση ακινήτων/κινήσεις real estate (και μάλιστα όταν οι δυο αυτές κατηγορίες χρηματοδοτούνται εν πολλοίς από δανεισμό ελληνικών τραπεζών). Εξασφάλιση απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης/Next Gen EU και απόδειξη ότι εκείνες οι επενδυτικές επιλογές  που έχουν γίνει ήταν σωστές (όχι απλώς καθησυχαστική αναφορά ότι όλα βαίνουν καλώς). Διατήρηση εκείνου που συνήθως δυσαρεστεί ως «πληθωρισμός κερδών» ή απληστίας, ώστε να… λειτουργεί ως μαγνήτης επενδύσεων (σκεφτείτε το!). Επιτάχυνση στην βαθμιαία αλλαγή παραγωγικού μοντέλου (και όχι απλώς επισήμανση της ανάγκης να γίνει κάτι τέτοιο). Μακραίνει η σειρά των προϋποθέσεων, όχι;

Πάντως… αυτές οι τελευταίες κινούνται ούτως ή άλλως σε ορίζοντα που «χωράει» τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, σίγουρα δε τις Ευρωεκλογές που έρχονται σε λιγότερες από 100 μέρες. Οπότε, αν επιλέγει να διαβάζει κανείς στοιχεία του σωστού χρονικού ορίζοντα, τότε νομιμοποιείται να χαμογελά.