Πρόθεσι της Τραπέζης είναι να καθολικεύση την χρήσι των ΑΤΜ

Οικονομική Επιθεώρηση, Νοέμβριος 2022, τ.1024

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

του Γιώργου Βαϊλάκη

Στις μέρες μας οι συναλλαγές έχουν φτάσει να γίνονται εκτός τραπεζικών καταστημάτων. Αλλά για να φτάσουμε σε μια εποχή όπου το 90% των συναλλαγών στην Ελλάδα γίνονται ηλεκτρονικά, προηγήθηκαν κάποιες άλλες καινοτομίες που… έβγαλαν τον πελάτη έξω από τις τράπεζες!

 

Ο λόγος για τα ΑΤΜ, που δημιουργήθηκαν από τον Σκωτζέσο Τζον Σέπερντ Μπάρον και λειτούργησαν για πρώτη φορά στις 27 Ιουνίου 1967 σε υποκατάστημα της τράπεζας Barclays στο Ένφιλντ του βόρειου Λονδίνου, η οποία σχεδόν αμέσως είχε παραγγείλει ακόμα πέντε. Η έμπνευση του Σέπερντ ήρθε στο μπάνιο του και όπως ο ίδιος είχε πει: «Είχα την ιδέα του αυτόματου πωλητή σοκολάτας, με τη μόνη διαφορά ότι θα άλλαζα τη σοκολάτα με μετρητά». Στην Ελλάδα, ήταν το 1981 η χρονιά που η Alpha Bank (τότε Τράπεζα Πίστεως) εγκαθιστά πρώτη τις Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές, γνωστές φυσικά ως ATM.

Ανατρέξαμε στο αρχείο της Βιομηχανικής Επιθεωρήσεως και εντοπίσαμε την αναφορά με τίτλο «Ένα νέο “ηλεκτρονικό κατάστημα” της Τραπέζης Πίστεως λειτουργεί στην Αθήνα» (τεύχος 566, Δεκέμβριος 1981): «Τον περασμένο μήνα Νοέμβριο έγιναν τα εγκαίνια ενός νέου καταστήματος της Τραπέζης Πίστεως στο κέντρο των Αθηνών (οδός Μέρλιν 5). Στο κατάστημα αυτό λειτουργούν τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Όλες οι λειτουργίες που αφορούν στην κίνησι κεφαλαίων (καταθέσεις, αναλήψεις, πληρωμές) γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα και σε ηλεκτρονικούς χρόνους. Με μεγάλη, επίσης, ταχύτητα γίνονται και όλες οι άλλες διαδικασίες συναλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πίστεως έχει τον μεγαλύτερο ηλεκτρονικό υπολογιστή στην Ελλάδα».

Στο άρθρο με τίτλο «Μία ακόμη καινοτομία της Τραπέζης Πίστεως – ηλεκτρονική εξυπηρέτησι των πελατών» επιχειρείται μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χρήση των ΑΤΜ: «Η εισαγωγή του συστήματος “ATM – Cashcard” από την Τράπεζα Πίστεως χρονολογείται από τα τέλη του 1981. Σήμερα, μετά την πρώτη πειραματική εφαρμογή του, λειτουργούν 22 μηχανήματα ΑΤΜ και οι κάτοχοι “Cashcard” πλησιάζουν τις 6.000. Υπολογίζεται δε ότι διενεργούνται καθημερινώς περί τις 100 ηλεκτρονικές τραπεζικές πράξεις του τύπου αυτού. (Θα πρέπει δε να σημειωθή ότι η αυτόματη αυτή συναλλαγή δεν προσφέρεται σε ηλεκτρονικές απάτες, ούτε σε παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου, χάρις στα τέλεια συστήματα εξακριβώσεως της γνησιότητος των χρησιμοποιουμένων καρτών […]. Όπως ανέφερε, σε συνέντευξι Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τραπέζης Πίστεως κ. Ιω. Κωστόπουλος, πρόθεσι της Τραπέζης είναι να καθολικεύση την χρήσι των ΑΤΜ τόσο στα καταστήματά της, όσο και σε εμπορικά κέντρα ή μεγάλα καταστήματα, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, παντού δηλαδή όπου χρειάζεται ρευστό χρήμα. Παράλληλα, η “Cashcard” θα χρησιμοποιήται για την μεταφορά κεφαλαίων, την πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.) και σε κάθε συναλλαγή που μπορεί να γίνεται ενδοτραπεζικά. Και, φυσικά, θα απαλλάξη τους τραπεζικούς υπαλλήλους από την χειρωνακτική εργασία της καταμετρήσεως των μετρητών και θα τους αξιοποιήσει σε πιο παραγωγικούς ρόλους…»

Νωρίτερα, τον Οκτώβριο 1981 (τεύχος 564), σε σχετική διαφήμιση της «υπερκάρτας Ε» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος τα ΑΤΜ αποκαλούνται «ταμεία ρομπότ της Εθνικής» και η κάρτα θεωρείται «μαγική». Και αποκαλύπτεται ο λόγος γι’ αυτόν τον ισχυρισμό: «Η Κάρτα Ε της Εθνικής είναι μια “μαγική” κάρτα. Εκτός από εγγύηση των επιταγών σας, προσφέρει κι άλλα. Λόγου χάρη, μετρητά όλο το 24ωρο! Οποιαδήποτε στιγμή κι αν χρειασθείτε μετρητά (ακόμα και στις 3 η ώρα τη νύχτα), μπορείτε να πάρετε από τα ταμεία-ρομπότ της Εθνικής. Κι ακόμα, μπορείτε να κάνετε καταθέσεις μέρα-νύχτα, κάθε μέρα – ακόμα και Κυριακή. Τα “έξυπνα” αυτά μηχανήματα βρίσκονται έξω από πολλά υποκαταστήματα της Εθνικής. Η διαδικασία αναλήψεως και καταθέσεως είναι εξαιρετικά απλή. Πατάτε μόνο μερικά κουμπιά, αφού τοποθετήσετε στην υποδοχή την κάρτα Ε. Ακόμα κι αν χάσετε την Κάρτα σας, τα χρήματά σας, είναι ασφαλή. Γιατί μόνο εσείς γνωρίζετε τον μυστικό αριθμό του λογαριασμού σας»…