συνέντευξη του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ

Οικονομική Επιθεώρηση, Νοέμβριος 2022, τ.1024

ΚΙΝΑ

συνέντευξη στον Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Mε αφορμή το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), πώς αντιλαμβάνεστε την Κίνα ως πιο εξωστρεφή και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση υπό την ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ;

Στις 16 Οκτωβρίου το 20ό Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ ξεκίνησε τις εργασίες του στο Πεκίνο, προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στόχος του Συνεδρίου είναι, συνοψίζοντας αναλυτικά τα σημαντικά επιτεύγματα και τις πολύτιμες εμπειρίες μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη της Κίνας μέχρι σήμερα, να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη για το επόμενο αναπτυξιακό στάδιο της χώρας μας. Το Συνέδριο διευκρίνισε ότι το βασικό καθήκον του ΚΚΚ για το μέλλον είναι να ενώσει και να καθοδηγήσει όλους τους ανθρώπους από όλες τις εθνοτικές ομάδες της Κίνας για να οικοδομήσουν από κοινού μια μεγάλη και σύγχρονη από κάθε άποψη σοσιαλιστική χώρα και να πραγματοποιήσουν τους στόχους της Κίνας για τη δεύτερη εκατονταετία της, προωθώντας με ολιστικό τρόπο τη μεγάλη αναζωογόνηση του κινέζικου έθνους στη βάση του εκσυγχρονισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά. Αυτό είναι ένα νέο σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη της Κίνας, που θα φέρει ταυτοχρόνως μεγαλύτερη σιγουριά σε έναν αβέβαιο κόσμο, προσφέροντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας, τόσο για τη σινοελληνική συνεργασία όσο και για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η σημερινή αυτοπεποίθηση και το άνοιγμα της Κίνας πηγάζουν τόσο από τα πέντε χιλιάδες χρόνια πολιτισμού και ιστορίας της, όσο και από τα σπουδαία επιτεύγματα προαγωγής του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού στη νέα εποχή. Ιδιαίτερα τη δεκαετία μετά το 18ο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ, τον Νοέμβριο του 2012, σημειώσαμε πολλά και νέα ιστορικά επιτεύγματα και κάναμε μεγάλες αλλαγές στην εθνική ανάπτυξη και ανοικοδόμηση της χώρας μας. Από το 2013 έως το 2021 η οικονομία της Κίνας είχε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,6%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 2,6% για την ίδια περίοδο. Η Κίνα επίσης παραμένει πάντα πιστή στην ανθρωποκεντρική αναπτυξιακή της φιλοσοφία. Την τελευταία δεκαετία το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα των κατοίκων της χώρας αυξήθηκε κατά 78%, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,6%, συμβαδίζοντας ουσιαστικά με την οικονομική ανάπτυξη. Η Κίνα κατάφερε να οικοδομήσει μια μετρίως ευημερούσα κοινωνία από κάθε άποψη, να εξαλείψει την απόλυτη φτώχεια και να μειώσει το χάσμα μεταξύ των αστικών και αγροτικών περιοχών της, βαδίζοντας προς τον στόχο της κοινής ευημερίας για όλους.

Τα δέκα αυτά χρόνια η συνεισφορά της Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη ήταν εφάμιλλη της δικής της ανάπτυξης. Η χώρα μας εργάζεται προκειμένου να εφαρμόσει ένα νέο και ολοκληρωμένο μοντέλο ανοίγματος, να προωθήσει την από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», να διοργανώσει τη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας, να συμμετάσχει στην Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP) και να δημιουργήσει 21 πιλοτικές ζώνες ελεύθερου εμπορίου, καθώς και το λιμάνι ελεύθερου εμπορίου στη νήσο Χαϊνάν. Το συνολικό εξωτερικό εμπόριο της Κίνας αυξήθηκε από 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2012 σε 6,9 τρισεκατομμύρια το 2021, καθιστώντας τη χώρα μας τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο για περισσότερες από 140 χώρες και περιοχές. Η συνολική αξία του εμπορίου αγαθών βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με την Κίνα να αποτελεί ταυτοχρόνως κορυφαία χώρα στις επενδύσεις στο εξωτερικό, καθώς και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο μέσος όρος συνεισφοράς της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έφτασε το 38,6%, ξεπερνώντας το αντίστοιχο ποσοστό των κρατών της ομάδας G7, με τη χώρα μας να έχει αναδειχθεί στη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Εάν η υπάρχουσα «αντιπαράθεση» Δύσης και Ρωσίας εξελιχθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και του μη Δυτικού κόσμου, και σε συνδυασμό με τις τάσεις που υπάρχουν ήδη στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού (παρουσία ΗΠΑ και ΝΑΤΟ), ποιος θα είναι ο ρόλος της Κίνας σε αυτή την περίπτωση;

Σήμερα ζούμε σε έναν πολυτάραχο κόσμο. Παρόλο που έχουν περάσει 30 χρόνια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ορισμένες χώρες και άνθρωποι ακόμα δεν μπορούν να απαλλαγούν από την ψυχροπολεμική νοοτροπία τους, εφευρίσκοντας συνεχώς νέους «εχθρούς». Αυτή η απλουστευτική διαίρεση του κόσμου, ο διχασμός και οι αντιπαραθέσεις εντός της διεθνούς κοινότητας συνιστούν μια πραγματική «συστημική πρόκληση» για την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια. Η κατάσταση στην Ουκρανία, που έχει εξελιχθεί σε σύγκρουση, είναι ένα πολύ αρνητικό απότοκο αυτής της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας. Τα ψυχροπολεμικά παιχνίδια είναι ξεπερασμένα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Για να ξεπεράσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας και να βαδίσουμε στον αληθινό δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης, θα πρέπει πρώτα να εδραιώσουμε μια σωστή αντίληψη για την ασφάλεια. Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια που πρότεινε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αποτελεί μια κοινή, ολιστική, συνεργατική και βιώσιμη σύλληψη για την ασφάλεια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αρχή του αδιαιρέτου της ασφάλειας, δηλαδή στο ότι η ασφάλεια μιας χώρας δεν μπορεί να βασίζεται στην ανασφάλεια των άλλων. Είναι επίσης απαραίτητο να εμμένουμε στον τερματισμό των συγκρούσεων μέσω των διαπραγματεύσεων, στην επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μέσω της συνεργασίας. Η Κίνα ακολουθεί απαρέγκλιτα μια ανεξάρτητη και ειρηνική εξωτερική πολιτική και παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση του διεθνούς συστήματος με πυρήνα τα Ηνωμένα Έθνη και την τήρηση του διεθνούς δικαίου ως βάσης της διεθνούς τάξης, αποτελώντας μια θετική δύναμη για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας. Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Ασφάλεια η χώρα μας θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας για να προωθήσουμε μαζί την ορθή επίλυση των διάφορων ευαίσθητων διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο διαρκούς ειρήνης και καθολικής ασφάλειας.

Η Κίνα διατηρεί στενούς οικονομικούς δεσμούς με τον «Δυτικό κόσμο». Μπορεί η Κίνα να αντέξει μια ολική διάρρηξη των σχέσεων αυτών;

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει δώσει ισχυρή ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η ανθρωπότητα έχει γίνει μια κοινότητα με κοινό μέλλον, όπου στο κάθε «εσύ» υπάρχω εγώ και στο κάθε «εγώ» υπάρχεις εσύ. Τα συμφέροντα όλων μας είναι ενοποιημένα και αλληλεξαρτώμενα. Είτε το θέλουμε είτε όχι, ο ωκεανός της παγκόσμιας οικονομίας είναι εκεί έξω και κανείς δεν μπορεί να τον αποφύγει. Αν μόλις φυσήξει ο άνεμος και ορθωθούν τα κύματα υποχωρήσουμε στην ασφάλεια του λιμανιού, τότε ποτέ δεν θα φτάσουμε στην απέναντι όχθη. Ο προστατευτισμός στο τέλος μάς παγιδεύει. Οι «κλίκες» μάς απομονώνουν και στην προσπάθεια να περιορίσουμε τους άλλους καταλήγουμε να βλάπτουμε εμάς τους ίδιους. Η διάρρηξη των σχέσεων και η αποσύνδεση δεν μπορούν να μας πάνε μακριά.

Πρόσφατα, ορισμένοι πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης σε Δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, υποστηρίζουν την αποκοπή των δεσμών με την Κίνα ισχυριζόμενοι ότι το ξένο κεφάλαιο αποχωρεί γρήγορα από τη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, φέτος από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, η πραγματική χρήση ξένου κεφαλαίου στην Κίνα ήταν 138,41 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 20,2%, με τις επενδύσεις της ΕΕ να αυξάνονται κατά 123,7% σε ετήσια βάση. Οι ξένοι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την κινέζικη αγορά. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ξεκάθαρα πρόσφατα ότι στηρίζει την παγκοσμιοποίηση και ότι η Γερμανία πρέπει να έχει εμπορικές συναλλαγές με πολλά κράτη και με την Κίνα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις πιστεύει επίσης ότι η ρήξη των σχέσεων με την Κίνα δεν αποτελεί επιλογή για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, και ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει με ρεαλισμό να συνεργάζεται με την Κίνα.

Η Κίνα επωφελείται από αλλά και συνεισφέρει πολλά στην οικονομική παγκοσμιοποίηση, με την ανάπτυξή της να αποτελεί ευκαιρία για όλο τον κόσμο. Η Κίνα προσπαθεί να υιοθετήσει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με βασικό πυλώνα την «εγχώρια κυκλοφορία», η οποία θα αλληλοενισχύεται με την «εξωτερική κυκλοφορία», και προωθώντας την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη θα συνεχίσει αταλάντευτα την πορεία ενσωμάτωσής της στην παγκόσμια οικονομία. Δεν είμαστε υπέρ της διάρρηξης των σχέσεών μας και της αποσύνδεσης, και κάτι τέτοιο δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη της χώρας μας.

Η Κίνα αντιμετωπίζει τον «Δυτικό κόσμο» ως ένα ενιαίο σύνολο ή την κάθε χώρα ξεχωριστά; Διαχωρίζει μήπως μεταξύ διαφόρων κατηγοριών κρατών;

Στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεών της, η Κίνα τηρεί πάντα την αρχή ότι όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι ίσες μεταξύ τους, θεωρώντας ότι οι σχέσεις τους πρέπει να βασίζονται στην πραγματική πολυμέρεια για να οικοδομούν όλες μαζί ένα νέο μοντέλο διεθνών σχέσεων που εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τη δικαιοσύνη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Αυτό ισχύει τόσο για τις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Λαμβάνοντας ως παράδειγμα τις σχέσεις Κίνας-ΕΕ, η χώρα μας όχι μόνο αναπτύσσει διμερείς σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την ισότητα και το αμοιβαίο όφελος, αλλά διαθέτει επίσης μηχανισμούς υποπεριφερειακής συνεργασίας, όπως η συνεργασία της Κίνας με τις Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΧΚΑΕ). Επιπλέον, η ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-ΕΕ αντανακλά πλήρως την πολύπλευρη, ευρεία και πολυδιάστατη ανάπτυξη των σινοευρωπαϊκών σχέσεων.

Πώς αξιολογείτε τα επιτεύγματα της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» κατά την τελευταία δεκαετία; Ποια τα φανερά αποτελέσματά της στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη;

Τα τελευταία εννέα χρόνια η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» έγινε από ιδέα δράση, από όραμα πραγματικότητα και από τον γενικό σχεδιασμό πέρασε σε μια φάση εντατικών εργασιών και υψηλής ποιότητας ανάπτυξης. Η Πρωτοβουλία συνεισφέρει την ανατολική σοφία της για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης, έχοντας καταστεί ένα ζωντανό παράδειγμα οικοδόμησης μιας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον. Στην έκθεση του 20ού Εθνικού Συνεδρίου του ΚΚΚ τονίζεται ότι η από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας αποτελεί ένα δημοφιλές και διεθνές δημόσιο αγαθό και μια πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας.

Η πολιτική επικοινωνία γεννά συναίνεση. Φέτος, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας η Κίνα είχε υπογράψει πάνω από 200 συμφωνίες συνεργασίας με περισσότερες από 140 χώρες και 30 διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, του καλού εταίρου μας της Ελλάδας, και χωρών της Νοτίου Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Η διασύνδεση των υποδομών ήδη αποφέρει καρπούς. Ένας μεγάλος αριθμός έργων της έμπρακτης συνεργασίας μας, όπως ο σιδηρόδρομος Κίνας-Λάος, ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας Τζακάρτας-Μπαντούνγκ, ο σιδηρόδρομος Ουγγαρίας-Σερβίας και η γέφυρα στο Pelješac της Κροατίας, συμβάλλουν ουσιαστικά στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Στη σιδηροδρομική γραμμή Κίνας-Ευρώπης κινούνται συνολικά 60 χιλιάδες τρένα, με τη συνολική αξία των μεταφερόμενων προϊόντων να αγγίζει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα προϊόντα διακινούνται σε 200 πόλεις 24 ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Tο λιμάνι του Πειραιά, όπου έχει επενδύσει η COSCO Shipping, είχε κατακτήσει τον τίτλο του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου και βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων λιμανιών της Ευρώπης. Η θέση του Πειραιά στην κατάταξη των παγκόσμιων λιμένων βάσει του αριθμού των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων έχει εκτιναχθεί και από 93ος το 2010 σήμερα είναι 25ος. Η επένδυση στον Πειραιά έχει δημιουργήσει περισσότερες από 3.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, με τις άμεσες κοινωνικές εισφορές προς την τοπική κοινωνία να ξεπερνούν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το εμπόριο διεξάγεται ανεμπόδιστα με βελτιωμένη ποιότητα και αποτελεσματικότητα. Στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η αξία του εμπορίου αγαθών της Κίνας με τις χώρες της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» υπολογίζεται στα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τις μη χρηματοοικονομικές ά